HTTP Durum Kodları
Hepimizin sıklıkla gördüğü üzere internette herhangi bir arama yaptığımızda girdiğimiz web sitelerinde bazen can sıkıcı olan 404 gibi durum kodları gözükür. Genelde bunların nedenini pek araştırmadan siteyi kapatırız haklı olarak. Ancak bu durum kodları neden gösteriliyor? Konumuzda buna açıklık getireceğiz.
Bir web sitesine giriş yaptığımızda ilk olarak tarayıcı yardımıyla ilgili web sayfasının yer aldığı sunucuya sayfayı görüntülemek için bir istek gönderilir.
Buna karşılık olarak sunucu “üç haneli bir durum kodu” ile cevap vermektedir. Sunucu tarafından kullandığımız tarayıcıya verilen bu cevaplar HTTP durum kodları olarak adlandırılır. Yani (Hyper Text Transfer Protocol) Hiper Metin Transfer Protokolü. Bu durum kodları isteğin durumuyla ilgili bilgiler sağlamaktadır.
Durum kodları ziyaret ettiğimiz sayfada eğer bir sorun varsa bunları kullanıcılara bildirir. Bu nedenle çok büyük bir öneme sahiptir. Çünkü biz kullanıcılar ve site sahipleri sorunun neden kaynaklandığını bilmek isteriz. Karşılaştığımız durum kodları bazen bir hata olduğunu bildirirken bazen de sayfanın herhangi bir sorun olmadan açıldığını ifade edebilir. Bu yüzden HTTP durum kodlarını sadece hata olarak değerlendiremeyiz.
HTTP Durum Kodu Kategorileri
Durum kodları 5 ayrı kategoriden oluşur. Kategoriler 1, 2, 3, 4 ve 5 şeklinde başlar. Sadece siteleri ziyaret eden biz meraklı kullanıcılara cevap olarak verilmez durum kodları. Aynı zamanda site sahiplerinide ilgilendirir. Onlarda kendilerini ilgilendiren bir takım problemlerle karşılaşabilirler. Web site sahipleri sitelerinde karşılaştıkları bu kodları kontrol etmeleri ve yanlışlık olmadığından emin olmaları gerekmektedir. SEO açısından da durum kodları kritik bir öneme sahiptir.
Örnek HTTP Durum Kodları
1 İle Başlayan Durum Kodları: Tarayıcı (Browser) tarafından gönderilen isteğin sunucuya ulaştığını ve işlemin başladığını bildirir.
100: Sunucuya gönderilen istek başlığının sunucu tarafından alındığını ve istek gövdesinin de alınmaya hazır olduğu anlamına gelir.
101: Tarayıcının sunucudan protokol değiştirmesini istediği ve sunucunun da bu isteği kabul ettiğini ifade eder.
2 İle Başlayan Durum Kodları: Başarılı bir şekilde isteğin sunucuya ulaştığını bildirir.
200: Tarayıcı ve sunucu tarafında her şeyin yolunda olduğu anlamına gelen ideal durum kodudur.
202: Tarayıcı tarafından gelen isteğin sunucu tarafından kabul edildiği ve işleme alındığı anlamına gelir. Sonuç olumlu veya olumsuz olabilir.
206: Tarayıcının durdurulmuş indirmelere devam etmesini ve indirmeleri birden fazla akışa ayırmasını sağlayan durum kodudur.
3 İle Başlayan Durum Kodları: Mevcut kaynağın başka bir kaynağa taşındığını ve bir yönlendirmenin olabileceği söz konusudur.
301: Bir web sayfası ya da bir kaynağın kalıcı olarak farklı bir kaynağa taşındığını ifade eden durum kodudur.
302: Bir web sayfası ya da bir kaynağın geçici olarak farklı bir kaynağa taşındığını ifade eden durum kodudur.
307: Bir kaynağın geçici olarak farklı bir kaynağa taşındığını ifade eden durum kodudur. 302’ den farklı olarak HTTP yönetiminin değişmesine izin vermez.
308: Bir kaynağın kalıcı olarak farklı bir kaynağa taşındığını ifade eden durum kodudur. 301’den farklı olarak HTTP yönetiminin değişmesine izin vermez.
4 İle Başlayan Durum Kodları: İsteğin yerine getirilemediğini ve ilgili sayfalara ulaşılamadığını bildirir.
400: Tarayıcı hatası nedeniyle sunucunun isteği işleyemediğini bildirir.
403: İlgili kaynağa erişimin yasak olduğu anlaşılır.
404: Erişilmek istenen kaynağın sunucuda bulunmadığını bildirir. En sık görülen durum kodlarındandır.
5 İle Başlayan Durum Kodları: Gönderilen istek başarı ile sunucuya ulaşır. Ancak sunucu bazlı sorunlar nedeniyle istek yerine getirilemiyorsa bildirilen durum kodlarıdır.
500: Sunucudaki sorun nedeniyle isteğin tamamlanamadığı durumlarda görülür.
502: Sunucunun başka bir sunucuya istek gönderdikten sonra geçersiz yanıt aldığını ifade eder.
503: Sunucunun geçici olarak hizmet veremediği ve istekleri işleyemediği anlamına gelir.
Google Bot’un En Çok Karşılaştığı Durum Kodları
Son olarak Googlebot’un en çok karşılaştığı HTTP Durum kodlarını örnekleyerek konumuzu tamamlayalım.
Googlebot’un en çok karşılaştığı durum kodları ise;
200, 201, 202, 204,
301, 302, 303, 304, 307, 308,
400, 401, 402, 403, 404, 410, 411, 429,
500, 501, 502, 503
şeklinde sıranabilir. 1 / 2