Php Pdo ile yönetilebilir Web sitesi için sizinle birlikte Admin Paneli oluşturacağız.Fakat sadece gerekli kodları nasıl kullanacağınızı göreceğiz.
Bu konu HTML bilgisi var olduğu baz alınarak hazırlanmaktadır.Yazacağım kodların açıklamalarını kod satırının yan tarafında bulabilirsiniz.
Php admin paneline veri yüklemek silmek veya güncellemek için veritabanı oluşturmak gerekiyor.Bunun için ben xampp uygulamasını kullanıyorum.
Uygulamamızı yükledikten sonra chrome(tarayıcı) açıyoruz ve tarayıcı kısmına localhost/phpmyadmin yazıyoruz.Şimdi gelelim veritabanımızın yapısını
oluşturmaya nasıl oluşturulduğunu bilmeyenler için resimde numaralandırdığım yerlere dikkat ederek buradaki açıklanan yazı ile kontrol edebilirsiniz.
1-) Yeni isimli butonumuza basıyoruz.
2-) Veritabanımıza isim koyuyoruz küçük harf olucak ve türkçe karakter içermeyecek.Yanlız bu koyduğumuz isimin projemizin adı olduğunu unutmayalım.
3-) utf8-general-ci türkçe dilini destekle diyoruz.Bu kod ile türkçe karakter sorununu gidermiş oluyoruz.
4-) oluştur butonuna tıklıyoruz.
Şimdi geçelim tablolarımızı oluşturmaya veriler tabloya göre çekilir.Nasıl yani der gibi duydum kısaca anlatmak gerekirse okulu örnek alalım
tablo yapımız okulumuzun adı olacak sınıfımız adı sutunumuz olacak Id ise okul numaramız olacak anlatmaya çalıştığımı resimde görelim.
1-) Tablo adımızı belirttik.
2-) Resimde Sutun sayımızı 4 diye belirttik.Fakat ben sonradan 2 adet daha ekledim.
3-) Git butonuyla tablo yapımızı oluşturduk.
Sutunlarımızı oluşturalım ve numaralandırılmış yerleri kısaca açıklamaya çalışalım.
1-) Burda sutunlarımızın adlarını belirtiyoruz yukarıdaki verdiğimiz örnekte sınıfımızın adıydı hatırlarsak ben kelimelerin ilk harfini büyük yapıyorum.
2-) Burada türünü belirtiyoruz çok türleri vardır ınt(sadece sayısal değer alır),text(sadece string yani yazı değeri alır).
3-) Burada kelime sınırlaması belirtiyoruz.Maximum uzunluğu 11 değer alsın.
4-) Auto Increment verilerimizi çekerken bu na göre çekeceğiz verilen örnekteki okul numaramız gibi sadece o numaradan sizde var.
5-) Burda ki özellik ise hem sayısal hemde yazı değeri içerebilir diyorum örnek verirsek (cturkc123) gibi.
6-) Burdaki özellik sadece 1 veya 0 değişken alacağını belirtiyoruz.
7-) tanımlandığı gibi derken bizim belirteceğimiz sayısal değere göre başla diyoruz.
8-) Gelen kayıt ı biz değiştirene kadar 1 olarak ata diyoruz.
9-) utf8-general-ci türkçe karakteri destekleyen bir koddur.
10-) Alt tarafa iniyoruz ve kaydet butonuna tıklayıp ilk tablo yapımızı oluşturmuş oluyoruz.
Bu tabloya veri ekleme - silme - güncelleme işlemi yapabiliyoruz.
Oluştruduktan sonraki görüntümüz bu şekilde bi yapımız olacaktır.Ben size bütün özellikleri tanıtmak için farklı adlar kullandım resime bakıp kafanızı karıştırmayın.
Geçelim veritabanımızı php dosyamıza bağlamaya nasıl bağlandığını görmek için kodların içindeki açıklama satırlarını dikkatlice inceleyelim.
Veritabanımızın nasıl bağlandığını anladığımıza göre ilk admin panelindeki formdan veriler nasıl gönderilir inceliyoruz.
Bu kod sayfamızın görüntüsü aşağıdaki resimdeki gibidir.
Şimdi geçelim gönderdiğimiz formumuzu nasıl karışılanıp veritbanına nasıl yüklendiğini görmeye kodlarımızı incelemeyi unutmayın.
Burda verilerimizi kullanıcıdan aldığımız için prepare metodunu kullandık bu kod dışardan gelen sql injectionlara karşı önlem almamıza yarıyor.
Veritabanımıza yüklediğimizde resimimiz upload klasörüne şifrelenmiş şekilde gönderiliyor sizin için bir adet yükleme yapıp hem veritabanımıza hemde
upload klasörümüze nasıl yüklendiğini göstermek istiyorum.
Burda veritabanında yüklenmiş hali alt kısımdaki ise yüklenen resimin adı ve yolunu gördük.
Evet resimimizin nasıl şifrelendiğini gördük gelelim güncelleme işlemimiz olan update komutuna ilk önce form ile güncellenecek verilerimizi post ediyoruz.
Şimdi gelelim formdan gönderilen verileri veritabanımıza Update komutu ile işletmeye unutmayalım ki her bir kodumuz önemlidir dikkatlice inceliyoruz.
Güncelleme işlemimizde başarı ile tamamladığımıza göre gelelim silme işlemimize aslında silme işlemini pek önermiyorum hatta elinizden geldiğince kullanmamaya
özen gösterin silmek yerine tablonuza sütun atayın Tinyint ile 1 değeri atayın silecek iseniz o değeri 0 olaral güncelleyin 0 olanları göstermeyin ama ben sizin
öğrenmeniz için delete yani veritabanında silme işlemini göstereceğim resimdeki kod satırlarımızı inceliyoruz.
Bu deletenin neden formunu paylaşmadık diye sorabilirsiniz bunun için size ilk önce listelemeyi göstermeden önce tarayıcımızda nasıl göründüğünü kontrol edersek
daha iyi anlayacağız ve resimden sonra detaylı açıklama yapacağım.
Üstteki resimdede gördüğümüz gibi listedeki her Id için ayrı güncelle butonu ve sil butonunu kullandık bu yüzden işimiz daha basit hale gelmiş oldu.
Şimdi son olarak listemizi nasıl kod olarak yazdığımıza gelelim burada önemli olan çekmek istediğimiz verileri foreach ile doğru yerde açıp doğru yerde kapatmak
aksi halde listemiz doğru gösterilmeyecektir.
Evet arkadaşlar eğitim projemizin sonuna gelmiş olduk burdan sonrası kendinizi geliştirip büyütmek sizin elinizde umarım kendinizi geliştirip başka birini yetiştirebilir hale
gelirsiniz.Sözlerime şu cümleleler ile son vermek istiyorum.
ÖĞRET Kİ ÖĞRENESİN.
BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR.