Hoşgeldin Sivil

.
Forum Yöneticisi: Administrator | Bu Bölümde Yetkili Tüm Yöneticiler? | Bu konuyu okuyanlar?

 Forum Ana Sayfa
   Crime Investigation

   
 Kurallar    Aktif Konular    PM    Kayıt Ol     Giriş Yap  
» HTS Kayıtları ve Raporu
 Konu Kalitesi %5
Oy Ver   
 
Gönderilme Tarihi: 27 Mart 2022 08:22:28 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Altay

Albay

Bilinmeyen
16 Ocak 2022
188 Mesaj

Durum: Sabırlı


Aktiflik
Seviye
Deneyim




HTS Kayıtları ve Raporu



Bu konuda HTS kayıtları ve raporları hakkında, adli bilişimin kısaca açıklanması ve HTS raporunda bulunacak hususlardan yüzeysel bir şekilde bahsedilmiştir.


“Historical Traffic Search” yani kısaca HTS, “Arama Trafiği Kayıtları” olarak karşımıza çıkmaktadır. GSM şebekesi kayıtlarını içeren bilgiler bütünüdür aynı zamanda. HTS Kayıtlarına gelecek olursak temel olarak 2 başlıkta incelenmektedir. Bunlardan ilki data şebeke GPRS-WAP olarak bir diğeri ise ses yani arama, SMS, MMS vb. olarak karşımıza çıkmakta olup bu tür kayıtları içermektedir. Bu kayıtlar;
Kişinin karşı tarafı ne zaman, nereden, kaç defa aradığı ve yapılan görüşmenin süresinin vb. bilgilerin, iki tarafın hangi baz istasyonundan sinyal aldığı gibi hassas verilerin tutulduğu kayıtlardır.
Önemli bir husustur ki belirtelim Historical Traffic Search yani HTS kayıtları, Anayasanın 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi” hakkındaki kanununca GSM operatörleri tarafından tutulmakta olup “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” ile paylaşılır. Bu kayıt Hakim tarafınca verilen karar sonucunda;

Bilgi Teknolojileri Kurumundan talep edilerek yargılamalarda yerini almaktadır. HTS kayıtlarının analiz edilmesi ve raporlanması, mahkemeler tarafından alanında uzman bilirkişilere yaptırılır. İlgili Kanun

Aşağıda; HTS Raporu ve adli bilişim hakkında kısa bilgi ve HTS Raporları hangi durumlarda talep edilir? hakkında bahsedilecektir.

HTS Raporunu kısaca açıklayacak olursak: Kişilerin üzerlerine kayıtlı GSM numaraları üzerinde gerçekleştirilen arama-aranma, sms alma-gönderme, mobil veri kullanımının gerçekleştirildiği baz istasyonu bilgilerinin; Konum, saat, arama-aranma süresi, mobil veri kullanım süresi olarak tutulduğu verilerdir. Bu veriler yukarıda da bahsettiğimiz üzere sadece mahkeme yolu ile “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” tarafından “tarih ve zaman” unsuru belirtilerek talep edilmektedir. Önemli bir husus ki; bu verilere kişiler kendi istekleri doğrultusunda erişemezler.

Talep edilen HTS bilgileri BTK tarafından dosya içerisine konulması sonrasında bu raporun alanında uzman kişilerce çözümlenmesi ve raporlanması gerekmektedir. HTS Raporları incelemede Adli Bilişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Kısaca adli bilişimin ne olduğunu tekrardan hatırlayalım ve daha sonra HTS raporları hangi durumlarda talep edilir? bahsettikten sonra konumuzu tamamlayalım.


Adli Bilişim kısaca bilgisayar sistemleri vb. üzerinden gerekli bilgilerin tespit edilmesi, analiz edilmesi, raporlanması ve ilgili merciye/mahkemeye sunulmasıdır. Bunlar ses, görüntü, video analizleri vb. konuları kapsar. Adli bilişim adli bilimlerin bir alt dalı olup büyük bir titizlikle: silinen, kaybolan, değiştirilen verilerin gerekli araç gereçler aracılığıyla bulunmasını-tespit edilmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Adli bilişim; bilişim suçlarıyla ilgili konuları da kapsamakta olup yukarıda bahsetmiş olduğumuz verilerin kurtarılmasını ve fiziksel ortama aktarılıp ilgili mercilere/kişilere sunulmasıdır diyebiliriz.



HTS Raporları Hangi Durumlarda Talep Edilir?


Biz kullanıcıların özel hayatımızın gizliliğine giren yukarıda bahsetmiş olduğumuz görüşme kayıtlarının ilgili makamlarca talep edilmesi için aşağıda belirtilen TCK’nın ilgili maddelerini kapsaması gerekmektedir. Bazılarına örnek verecek olursak, bunlar;


- Parada Sahtecilik (Madde 197)
- Kasten Adam Öldürme (Madde 81, 82, 83)
- Cinsel Saldırı ve Çocukların Cinsel İstismarı (Madde 102-103)
- Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti (Madde 188)
- Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak Adına Yapılmış Suçlar (Madde 302)
- Devlet Sırlarına Karşı İşlenen Suçlar ve Casusluk Suçları (Madde 328, 329, 330, 331, 333, 334, 335, 336, 337)
- Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti (Madde 79, 80)

… Gibi maddeleri sıralayabiliriz.


Yukarıda bahsetmiş olduğumuz TCK’nın ilgili maddelerince HTS Kayıtları istenmekte olup, alanında uzman bilirkişiler veya kurumlarca talep söz konusu olmaktadır.



Mevzuat
Kaynak-1
Kaynak-2


___________________________________________
Kamların Gecesi
       
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 27 Mart 2022 14:44:39 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

HAYALET

Albay

03 Ocak 2022
254 Mesaj

Durum: Beyaz Ve Sen


Aktiflik
Seviye
Deneyim
Moderatör

Görev Org./Grup :

Sosyal Medya


Lojistik


++


___________________________________________
Oraleti sevmemiz portakala olan düşkünlüğümüzden değil biz ezilenin yanındayız.
       
     
 
 
Git:
  Arkadaşına yolla

Sayfa Yüklenme Süresi: 2.8215


 

İçerik Yöneticisi : AKTIF / Veriler Aktarıldı...
IP Adresiniz : 172.70.126.169 Güvenlik Nedeniyle Kayıt Altındadır.



Uzun yoldan geldik, uzun yola devam...

   


Reklam vermek için tıklayın

Forum Kuralları | Üye Olmak İçin | CyberAkademi | Operasyonel TİM'ler
CYBERAKADEMI ~ 2021