HASH NEDİR?
Paylaşılmak istenen veya gizlenmesi gereken bir veriyi şifreleyip, çıktıya dönüştürmesine HASH denir.
Bu işlemin kullanım amacı gönderilecek olan veriyi(dosya,mesaj vb.) veya karşı taraftan gelecek olan verinin güvenliği içindir.
Bu güvenlik cümlesini içindir cümlesini biraz açalım. Örneğin bir web sitesine üye oldunuz ve web sitesine üye olurken password girdiniz. Yasa gereği üye olduğunuz web sitesi sizin şifrenizi görmemeli ve kayıt altına alamazfakat sisteme sürekli giriş yapmanız gerektiği için şifreniz hashlenir ve veritabanına kaydolur. Bu sayede veri tabanını inceleyen kişi kullanıcının şifresini bilemez.
ENCODE NEDİR?
Siber güvenlik alanında bir veriyi üçüncül kişi ve/veya kişiler tarafından ele geçirilmesinden veya okunmasın önüne geçmek amacıyla çeşitli şifreleme teknikleri kullanılarak çeşitli formatlara dönüştürülmesi işlemidir.
DECODE NEDİR?
Genel anlamıyla kod çözücü olarak bilinir. Yani şifrelenmiş bir metini ilk haline getirme işlemidir. Bu şekilde teknolojik sistemler çok daha etkin bir şekilde çalışma imkanı elde ediliyor.
ENCRYPTİON NEDİR?
Encrypt, verilerin insanlar ve diğer bilgisayarlar tarafından okunmasını engellemek ve içeriğin aslına ulaşılmasının önüne geçmek amacıyla yapılan şifreleme işlemleridir. Her Encrypt, işlemi belli bir algoritmaya göre yapılır ve şifrelenen veriler basit bir çözücü yardımıyla okunabilir hale getirilebilir. Encrypt edilen veriler Decrypt edilinceye dek anlamsız veriler olarak görünür ve işlevsizdirler.
DECRYPTİON NEDİR?
Decryption türkçe manası deşifre etmektir. Türkçe manasından da anlaşılacağı üzere encrypt edilen gizli kalması gereken veriyi dosyayı, hangi yöntem ile encrypt edildiyse aynı yöntemle decrypt yani gizli veriyi çözmektir.
Asimetrik Şifreleme Nedir?
Asimetrik şifreleme , biri şifrelemek için, diğeri şifreyi çözmek için bir çift anahtar kullanır. Örnekler RSA ve Eliptik Eğri Kriptografisidir. Normalde bu anahtarlara genel anahtar ve özel anahtar denir. Özel anahtarla şifrelenen verilerin şifresi açık anahtarla çözülebilir ve bunun tersi de mümkündür. Özel anahtarınızın gizli tutulması gerekir, bu nedenle adı. Asimetrik şifreleme daha yavaş olma eğilimindedir ve daha büyük anahtarlar kullanır, örneğin RSA tipik olarak 2048 ila 4096 bit anahtarlar kullanır.
Simetrik Şifreleme Nedir?
Simetrik şifreleme , verileri şifrelemek ve şifresini çözmek için aynı anahtarı kullanır. Simetrik şifreleme örnekleri DES (Broken) ve AES'dir. Bu algoritmalar asimetrik şifrelemeden daha hızlı olma eğilimindedir ve daha küçük anahtarlar kullanır (128 veya 256 bit anahtarlar AES için yaygındır, DES anahtarları 56 bit uzunluğundadır).
RSA Matematiksel Tarafı
RSA, çok sayıda faktörün hesaplanması gibi matematiksel olarak zor bir probleme dayanmaktadır. 17*23 = 391 gibi iki asal sayıyı birlikte çarpmak çok hızlıdır, ancak 14351 (referans için 113x127) yapmak için hangi iki asal sayının çarptığını bulmak oldukça zordur.