Hoşgeldin Sivil

.
Forum Yöneticisi: Administrator | Bu Bölümde Yetkili Tüm Yöneticiler? | Bu konuyu okuyanlar?

 Forum Ana Sayfa
   Cyber Security

   
 Kurallar    Aktif Konular    PM    Kayıt Ol     Giriş Yap  
» 2023 Siber Suç ve Güvenlik Tahminleri
 Konu Kalitesi %5
Oy Ver   
 
Gönderilme Tarihi: 20 Aralık 2022 14:19:54 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

STORİX
Oktay OLGUN

Binbaşı

31 Ocak 2022
53 Mesaj

Durum: Ya Hak.


Aktiflik
Seviye
Deneyim
Fahri Yönetici


2023 İçin Siber Suç (ve Güvenlik) Tahminleri


Tehdit aktörleri en son teknolojilere, uygulamalara ve hatta veri gizliliği yasalarına uyum sağlamaya devam ediyor ve güçlü siber güvenlik önlemleri ve programları uygulayarak bir adım önde olmak kuruluşların elinde.

İşte 2023'te siber suçların nasıl gelişeceğine ve önümüzdeki yıl kuruluşunuzu güvence altına almak ve korumak için neler yapabileceğinize bir göz atın.


Dijital tedarik zinciri saldırılarında artış
Tedarik zincirlerinin hızlı modernizasyonu ve dijitalleşmesiyle birlikte yeni güvenlik riskleri ortaya çıkıyor. Gartner , 2025 yılına kadar dünya çapındaki kuruluşların %45'inin yazılım tedarik zincirlerine yönelik saldırılara maruz kalacağını tahmin ediyor; bu, 2021'e göre üç kat artış demek. Daha önce, tedarik zincirleri olmadığı için bu tür saldırıların gerçekleşmesi pek olası değildi. internete bağlanıldı. Ancak artık öyle olduklarına göre, tedarik zincirlerinin düzgün bir şekilde güvenceye alınması gerekiyor.

Yazılım tedarik zincirlerinde yeni teknolojinin tanıtılması, henüz tanımlanmamış ancak kuruluşunuzu 2023'te korumak için ortaya çıkarılması gereken güvenlik açıkları olduğu anlamına gelir.

Teknoloji yığınınıza yeni yazılım tedarik zincirleri eklediyseniz veya bunu gelecek yıl içinde yapmayı planlıyorsanız, güncel siber güvenlik yapılandırmalarını entegre etmeniz gerekir. Güvenlik önlemlerinin doğru bir şekilde uygulandığından emin olmak için dijital tedarik zincirleri konusunda deneyimi olan kişi ve süreçleri istihdam edin.


Mobile özgü siber tehditler artıyor
İş yerlerinde akıllı telefon kullanımının artmasıyla mobil cihazların siber saldırılar için daha büyük bir hedef haline gelmesi şaşırtıcı değil. Aslında, Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022'ye göre, mobil cihazları içeren siber suçlar geçen yıl %22 arttı ve yeni yıl öncesinde herhangi bir yavaşlama belirtisi görülmedi.

Bilgisayar korsanları mobil cihazlara girerken, SMS tabanlı kimlik doğrulama kaçınılmaz olarak daha az güvenli hale geldi. Görünüşte en güvenli şirketler bile mobil cihaz saldırılarına karşı savunmasız olabilir. Örnek olarak, Uber ve Okta da dahil olmak üzere birçok büyük şirket, yalnızca geçen yıl tek seferlik parolaları içeren güvenlik ihlallerinden etkilendi.

Bu, SMS tabanlı kimlik doğrulamasına güvenmekten uzaklaşma ve bunun yerine daha güvenli olan çok faktörlü kimlik doğrulamaya (MFA) geçme ihtiyacını gerektirir. Bu, zamana duyarlı belirteçler kullanan bir kimlik doğrulayıcı uygulamasını veya donanım ya da cihaz tabanlı daha doğrudan kimlik doğrulayıcıları içerebilir.

Kuruluşların, kullanıcı kimliğini doğrulamaya yardımcı olan yazılımları uygulayarak cepheden başlayan saldırıları önlemek için ekstra önlemler almaları gerekir. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2022 Küresel Riskler Raporu'na göre, siber güvenlik olaylarının %95'i insan hatasından kaynaklanıyor. Bu gerçek tek başına doğrulama söz konusu olduğunda insan hatası olasılığını azaltan bir yazılım prosedürüne duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Specops'un Güvenli Hizmet Masası gibi bir aracın uygulanması , yardım masasını hedefleyen sosyal olarak tasarlanmış saldırılardan kaynaklanan güvenlik açıklarını azaltmaya yardımcı olur ve hizmet masasında insan hatası riski olmadan güvenli bir kullanıcı doğrulaması sağlar.

Bulut güvenliğini ikiye katlayın
Daha fazla şirket bulut tabanlı etkinlikleri tercih ettikçe, bulut güvenliği - bulutta depolanan bilgileri koruyan herhangi bir teknoloji, politika veya hizmet - 2023 ve sonrasında en önemli öncelik olmalıdır. Siber suçlular, teknolojiler geliştikçe daha sofistike hale gelir ve taktiklerini geliştirir; bu, kuruluşunuzda bulut güvenliğine daha sık güvendiğiniz için çok önemlidir.

Bulut tabanlı siber suçlara karşı en güvenilir koruma sıfır güven felsefesidir. Sıfır güvenin arkasındaki ana ilke, her şeyi otomatik olarak doğrulamak ve esasen bir tür yetkilendirme veya denetim olmadan kimseye güvenmemektir. Bu güvenlik önlemi, bulutta depolanan verileri ve altyapıyı tehditlerden korumak söz konusu olduğunda kritik öneme sahiptir.


Hizmet olarak fidye yazılımı kalıcı olarak burada
Fidye yazılımı saldırıları endişe verici bir oranda artmaya devam ediyor. Verizon'dan alınan veriler, fidye yazılımı ihlallerinde yıldan yıla %13'lük bir artış keşfetti. Fidye yazılımı saldırıları da giderek daha fazla hedef haline geldi - FBI'a göre sağlık, gıda ve tarım gibi sektörler kurban edilecek en son sektörler.

Fidye yazılımı tehditlerindeki artışla birlikte, Hizmet Olarak Fidye Yazılımının (RaaS) artan kullanımı geliyor. Bu büyüyen fenomen, fidye yazılımı suçlularının altyapılarını diğer siber suçlulara veya gruplara kiralamasıdır. RaaS kitleri, tehdit aktörlerinin saldırılarını hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde gerçekleştirmelerini daha da kolaylaştırır; bu, siber güvenlik protokolleri ve prosedürlerine liderlik eden herkes için mücadele etmek için tehlikeli bir kombinasyondur. RaaS kullanan tehdit aktörlerine karşı korumayı artırmak için son kullanıcılarınızdan yardım alın.

Son kullanıcılar, fidye yazılımı saldırılarına karşı kuruluşunuzun ön saflarıdır, ancak korunmalarını sağlamak için uygun eğitime ihtiyaçları vardır. Siber güvenlik prosedürlerinizin açıkça belgelendiğinden ve düzenli olarak uygulandığından emin olun, böylece kullanıcılar güvenlik ihlallerine karşı uyanık ve uyanık kalabilir. Kuruluşunuzda parola politikası yazılımı , mümkün olduğunda MFA ve e-posta güvenliği araçları gibi yedekleme önlemleri kullanmak da son kullanıcı siber güvenliği üzerindeki yükü azaltabilir


Veri gizliliği yasaları daha katı hale geliyor; hazır olun
2023'te veri gizliliği yasalarından bahsetmeden siber güvenlikten söz edemeyiz. Önümüzdeki yıl birçok eyalette yürürlüğe girecek olan yeni veri gizliliği kanunları ile uyumlu olduklarından emin olmak için mevcut prosedürlerinizi ve sistemlerinizi değerlendirmenin zamanı geldi. Eyalete özgü bu yeni yasalar yalnızca başlangıçtır; Önümüzdeki yıllarda daha fazla eyaletin yeni gizlilik yasaları geliştirmesi muhtemel olduğundan, şirketlerin uyumluluklarını gözden geçirmeleri akıllıca olacaktır.

Veri gizliliği yasaları, genellikle şirketlerin verileri depolama ve işleme yöntemlerinde değişiklik yapılmasını gerektirir ve bu yeni değişikliklerin uygulanması, dikkatli bir şekilde uygulanmadığı takdirde sizi ek risklere maruz bırakabilir. Kuruluşunuzun yukarıda belirtildiği gibi sıfır güven de dahil olmak üzere uygun siber güvenlik protokollerine bağlı olduğundan emin olun.


2023 Yılı %45 Siber Saldırıların artması öngörülmektedir.





2021 ve 2022 yılından baz alınmış olan artış 2023 yılın %45 artması ile 77142 bin adetten 115000 adet saldırı olması öngörülmektedir.
2023 yılındaki %45 lik artık Saldırı maliyet kaybınında %25 artması ile $4.240 Milyon dan $5.900 Milyon Dolara çıkarması öngörülmektedir.





2022 yılında siber saldırılardan ettilenen sektörlerde 2023 yılındaki %45 saldırıların artması ile en çok ektilenmesi öngörülen sektörlerde aşağıdaki gibidir.



___________________________________________
“Bilgiyi veren yargıyı belirler.”
          
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 20 Aralık 2022 14:41:15 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

STORİX
Oktay OLGUN

Binbaşı

31 Ocak 2022
53 Mesaj

Durum: Ya Hak.


Aktiflik
Seviye
Deneyim
Fahri Yönetici


Her 8 kişiden 1’i saldırganların istediği bilgileri paylaşıyor

Oltalama saldırılarına karşı en korunmasız olan sektörleri ve departmanları tespit eden rapora göre;

– Her 2 çalışandan 1’i oltalama e-postalarını açıyor ve okuyor.
– Her 3 çalışandan 1’i oltalama e-postalarında bulunan (kötü amaçlı yazılım / fidye yazılımının sessiz kurulumuna neden olabilecek) bağlantılara tıklıyor veya dosya eklerini açıyor.
– Her 8 çalışandan 1’i oltalama e-postalarında talep edilen bilgileri paylaşıyor.




Raporda, siber saldırılara karşı en savunmasız sektörler ve departmanlar da tespit edildi.


Siber saldırılara karşı en korunmasız sektörler
Bilgi sızdırma ya da veri paylaşımında en yüksek oranlara sahip sektörler:

– Giyim ve Aksesuar (%43)
– Danışmanlık (%30)
– Menkul Kıymetler ve Borsa (%23)
– Eğitim (%22)




Siber saldırılardan en çok etkilenen kurumsal departmanlar
Oltalama e-postalarındaki sahte bağlantıları tıklama oranları en yüksek olan ilk üç departman:

– Hukuk / Denetim / İç Kontrol (%59)
– Satın Alma / İdari İşler (%58)
– Kalite Yönetimi / Sağlık (%56)



Bulgular, geçen yılın istatistiklerine göre bu departmanların değişmediğini ortaya koyarken, raporda şu ifadelere yer verildi: “Siber suçluların ihtiyaç duyduğu hassas bilgilerin çoğunun bu birimlerde çalışan kullanıcılarca erişilebilir olduğunu unutmamak gerekmektedir. Bu durum kurumlar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır, çünkü bu tür ayrıcalıklı erişime sahip çalışanlar, bilgisayar korsanlarının kurumlara sızmasını ve istediklerini gerçekleştirmeleri sağlayan kilit kişilerdir.”


En çok bilgi sızdıran departmanlar ise aşağıdaki gibi sıralandı:

– Kalite Yönetimi / Sağlık (%27)
– Satın Alma / İdari İşler (%26)
– Yasal / Denetim / İç Kontrol (%25)



Bu istatistikler, belirli departmanların hassas bilgileri paylaşmaya daha meyilli olduklarını ortaya koyarken, departmanların pozisyonları itibarıyla siber saldırılara karşı çok daha fazla dikkatli olmaları gerektiğini gösterdi.


___________________________________________
“Bilgiyi veren yargıyı belirler.”
          
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 20 Aralık 2022 20:38:56 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

DeXPLaNeR

Co (Administrator)

CyberOttoman/Angara
18 Kasım 2021
408 Mesaj

Durum: OrtayaKarışık


Aktiflik
Seviye
Deneyim
(Co) Administrator

Görev Org./Grup :

Strateji


Dikkat dikkat dikkat..! Elimizdeki teknolojileri bilinçli kullanmak şart.. Her zaman dikkat..



___________________________________________
* CA_ DeXPLaNeR _CW *
       
  C-WarZ , Errorle Mücadele (TIM LiDERi) ,    
 
 
Gönderilme Tarihi: 22 Aralık 2022 00:04:28 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

HAYALET

Albay

03 Ocak 2022
254 Mesaj

Durum: Beyaz Ve Sen


Aktiflik
Seviye
Deneyim
Moderatör

Görev Org./Grup :

Sosyal Medya


Lojistik


on numara anlatım abi


___________________________________________
Oraleti sevmemiz portakala olan düşkünlüğümüzden değil biz ezilenin yanındayız.
       
     
 
 
Git:
  Arkadaşına yolla

Sayfa Yüklenme Süresi: 2.5063


 

İçerik Yöneticisi : AKTIF / Veriler Aktarıldı...
IP Adresiniz : 172.71.254.174 Güvenlik Nedeniyle Kayıt Altındadır.



Uzun yoldan geldik, uzun yola devam...

   


Reklam vermek için tıklayın

Forum Kuralları | Üye Olmak İçin | CyberAkademi | Operasyonel TİM'ler
CYBERAKADEMI ~ 2021