Hoşgeldin Sivil

.
Forum Yöneticisi: Administrator | Bu Bölümde Yetkili Tüm Yöneticiler? | Bu konuyu okuyanlar?

 Forum Ana Sayfa
   Bilim ve Teknoloji

   
 Kurallar    Aktif Konular    PM    Kayıt Ol     Giriş Yap  
» Teknolojinin Yararları ve Zararları
 Konu Kalitesi %5
Oy Ver   
 
Gönderilme Tarihi: 27 Mart 2022 08:54:43 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Altay

Albay

Bilinmeyen
16 Ocak 2022
194 Mesaj

Durum: Sabırlı


Aktiflik
Seviye
Deneyim




Teknolojinin Yararları ve Zararları



Dünyada teknoloji hız kesmeden artış gösteriyor kimine göre zararlı kimine göre faydalı. Hayatımızın her alanında teknolojik aletler mevcut. Tablet, telefon, bilgisayar vb. aletler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Bu hiç durmadan gelişen teknolojinin ne olduğunu, teknolojinin zararları ve faydalarından bahsedeceğim. Bu konumuz hem çocuklar için ebeveynlerin dikkat etmesi hemde bizim dikkat etmemiz için önemli bir konu.

Unutmamak gerekir ki teknolojik gelişmeler, insana fayda sağlama amacı taşır. Doğru teknolojiyi, doğru miktarda kullanmak elbette zararlı değil, yararlı bir kullanım şeklidir.



Teknoloji Nedir?


Hız kesmeden gelişen teknoloji; mal veya hizmetlerin üretiminde veya buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan beceriler, yöntemler, işlemler, tekniklerin derlenmesi veya bilimsel araştırmalardır. Diğer bir anlamı ise bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisidir.


Teknolojinin Zararları


1- Zihinsel ve Sosyal Becerilerde Bozukluk: Teknolojik cihazların başında fazla vakit geçirmek dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu gibi problemlere neden oluyor. Bu durum, çocukların akademik başarısını olumsuz yönde etkileyerek, okulda ve derslerdeki başarısını düşürüyor.

Bilgisayar başında çok fazla oyun oynayan çocukların, hayattan kopuk olduğu bu süreç boyunca sosyal becerileri zayıflıyor. Çevresiyle yeterince iletişim, etkileşim ve paylaşım içerisinde olmayan çocuklar, tüm bu ihtiyaçlarını malum sanal ortamda karşılamaya çalışıyor…



2- Öfke ve Korku: Çocuklar izledikleri videolarda, çizgi filmlerde veya oynadıkları oyunlarda maalesef ki korkutucu öğelere maruz kalabiliyorlar. Bu gibi durumlar gerçek ile hayal ürünü arasındaki farkı tam olarak idrak edebilecek yaşta olmayan çocuklar, tek başına kalma korkusu, geceleri kabus görme, tek başına tuvalete gidememe gibi olumsuz durumlar yaşayabiliyorlar.

Benzer şekilde, şiddet öğeleri içeren videoları izleyen veya bu gibi oyunları oynayan çocuklar öfkeli çocuklara dönüşebiliyorlar. Bu gibi çocuklar hem kendilerine hem de çevresindekilere zararları olabiliyor ve aynı zamanda kötü örnek oluşturabiliyorlar.



3- Fiziksel Problemler: Hatalı oturma pozisyonunda uzun süre TV izlemek, bilgisayar, tablet, telefon vs. kullanmak aşağıda ki olumsuzlukları da beraberinde getiriyor;

* Görme Problemi ileride bulanık görme vs. gibi durumlar
* Boyun ağrıları
* Bedenin iskelet yapısında bozulma
* Parmak uyuşmaları, aşırı yorgunluk
gibi durumlar örnek gösterilebilir.



4- Zorbalık, İstismar ve Güvenlik Sorunları: Teknolojinin zararları arasında aşırı kullanıma bağlı olmayan gizli tehditler de var... Mesela: Siber Zorbalık çocukların ilgi duyduğu teknolojilerin genellikle internete bağlanabilme özelliği olduğunu düşünürsek, dış tehditleri de göz önünde bulundurmamız gerekir.
Çevrimiçi iletişim özelliği olan oyun ve uygulamalarda çocuklar akran zorbalığına maruz kalabiliyor. Kötü niyetli yetişkinler tarafından istismar edilebiliyor. Yine kötü niyetli yetişkinler tarafından, çocuğa veya ailesine yönelik kişisel bilgiler ele geçirilebiliyor.


* Aynı zamanda bilinçsizce kullanılan teknolojik ürünlerde radyasyona maruz kalma söz konusu. Çernobil kazası, radyasyon yayan cep telefonları vs.unutmamak gerek…



Teknolojinin Yararları


1- Zeka Katsayısında Artış: Amerika’da yapılan araştırmalara göre, mevcut neslin IQ puanları, bir önceki nesilden yüksek çıkıyor. Uzmanlar bu durumu doğrudan teknoloji ile bağdaştırıyor. Çocukların hayatına giren teknolojik ürünlerin sayısındaki artış ve buna bağlı olarak artan uyaranlar, çocukların daha kompleks problemleri çözümleyebilmesi için egzersiz görevi görüyor.

Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt’un şu sözünü unutmamak gerek: “Küçük yaşlardan itibaren hızlı bir öğrenme sürecine giren çocuk, ne kadar çok şeyle ilgilenir ve ne kadar çok şey görürse o derecede IQ’su ve becerisi artıyor.” Elbette tüm bu yararlar, teknolojinin doğru kullanılması ile mümkün. Öte yandan, uyaran fazlalığının dikkat dağınıklığına yol açtığını da unutmamak gerekir.



2- Zihinsel Beceri Gelişimi: Artık hafızasını geliştirmek isteyen çocuklar için hafıza oyunları, dikkatini geliştirmek isteyen çocuklar için dikkat oyunları, görsel becerilerini geliştirmek isteyen çocuklar için görsel oyunlar ve çok daha fazlası teknoloji sayesinde her an elimizin altında. Dolayısıyla, “Bilgisayarını veya tabletini araba yarışı oynamak yerine, zeka oyunları oynamak için kullanan çocuklara teknoloji yararlıdır.” Diyebiliriz.



3- Eğitici ve Öğretici İçerik Zenginliği: Tıpkı bilişsel becerileri geliştiren oyun ve uygulamalar gibi eğitici ve öğretici uygulamalar da teknolojinin faydaları arasında. Yabancı dil öğreten uygulamalar, toplum ve ahlak kuralları üzerine öğüt veren, ders verici çizgi filmler, matematiksel işlemlerde pratik yaptıran oyun ve uygulamalar ve bunlara benzer, bilgiyi oyunlaştırma yöntemiyle veren uygulamalar çocukların erişimine her an açık. Elbette seçilen uygulamalarda ebeveyn gözetmenliği önemli rol oynar. Çocuklar, bazı riskleri ön göremeyebilirler. Hangi uygulamaların faydalı, hangi uygulamaların zararlı olduğu konusunda çocuklara rehberlik yapmayı unutmamalıyız.



4- Yaratıcılık ve Güvenlik: Görsel tasarım programları, teknik çizim programları, kodlama yaptıran programlar ve benzeri tasarımsal araçlar çocukların yaratıcılığını geliştiriyor. Yaratıcı yönü güçlü çocuklar, değişen dünyaya ayak uydurma konusunda başarılı olurlar. Aynı şekilde, değişen dünyanın değişen ihtiyaçlarına yeni çözümler üretme konusunda da başarılı olurlar. Tüm bunlar, çocuğun kendini tamamlama ihtiyacını karşılamasını sağlar. Bu da duygusal gelişim açısından oldukça önemli bir beceridir.


Çocuğunuz cep telefonu kullanacak yaşta olmasa bile malum acil durumlarda size ulaşabilmesi gerekir. Bu ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılamak için basit cep telefonları üretildi. Akıllı saatlerin çeşitli özellikleri var. Örneğin, çocuğunuzun arayabileceği numaraları kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde, çocuğunuza hangi numaralardan çağrı gelebileceğini de kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Bu sayede çocuğun, tanımadığı insanlarla iletişime geçme riskini ortadan kaldırabiliyorsunuz.


Kaynak



___________________________________________
Kamların Gecesi
       
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 27 Mart 2022 14:44:29 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

HAYALET

Albay

03 Ocak 2022
259 Mesaj

Durum: Beyaz Ve Sen


Aktiflik
Seviye
Deneyim
Moderatör

Görev Org./Grup :

Sosyal Medya


Lojistik


++


___________________________________________
Oraleti sevmemiz portakala olan düşkünlüğümüzden değil biz ezilenin yanındayız.
       
     
 
 
Git:
  Arkadaşına yolla

Sayfa Yüklenme Süresi: 0.0488


 

İçerik Yöneticisi : AKTIF / Veriler Aktarıldı...
IP Adresiniz : 172.69.58.68 Güvenlik Nedeniyle Kayıt Altındadır.



Uzun yoldan geldik, uzun yola devam...

   


Reklam vermek için tıklayın

Forum Kuralları | Üye Olmak İçin | CyberAkademi | Operasyonel TİM'ler
CYBERAKADEMI ~ 2021