Hoşgeldin Sivil

.
Forum Yöneticisi: Administrator | Bu Bölümde Yetkili Tüm Yöneticiler? | Bu konuyu okuyanlar?

 Forum Ana Sayfa
   UI/UX

   
 Kurallar    Aktif Konular    PM    Kayıt Ol     Giriş Yap  
» UI&UX Nedir?
 Konu Kalitesi %7.5
Oy Ver   
 
Gönderilme Tarihi: 24 Mart 2022 17:30:10 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Murat Günaydın

Binbaşı

İstanbul
31 Ocak 2022
16 Mesaj

Durum: Sakin


Aktiflik
Seviye
Deneyim
Designer

Uzmanlık Alanları:
UI&UX


UI&UX Tasarım (Kullanıcı Arayüzü & Kullanıcı Deneyimi)




UX, “kullanıcı deneyimi” anlamına gelir ve UI, “kullanıcı arayüzü” anlamına gelir. Genellikle el ele çalışan, birbiriyle yakından ilişkili iki meslek olduklarından, onları sık sık bir araya kullanıldığı görmekteyiz.
UX, UI tasarımın temellerini oluşturduğundan ilk olarak UX konusunda başlayalım.




UX Nedir?


Basitçe söylemek gerekirse, kullanıcı deneyimi tasarımı, bir kişinin bir ürünle etkileşime girdiğinde sahip olduğu deneyimi planlama sürecidir.
UX tasarımı, bir kullanıcının günlük ürün ve hizmetlerle etkileşimine odaklanır. UX tasarımının amacı, ürün ve hizmetleri hem dijital hem de fiziksel anlamda kolay, mantıklı ve eğlenceli hale getirmektir.

Örnek olarak bir kahve makinası alma sürecinizi ele alalım. Özünde, yalnızca yeni bir cihaz değil, size, kullanıcıya harika bir deneyim sunacak özelliklere sahip bir ürün arıyorsunuz. Örneğin, damlama önleyici çıkış, otomatik kapanma ve yeniden kullanılabilir sepet, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayan, kullanımı kolaylaştıran ve kullanıcıya kullanım sırasında kontrol ve özgürlük veren özelliklerdir. Bu, UX/UI tasarımcılarının bir web uygulaması geliştirirken düşünme biçimine benzer. Kullanıcı deneyiminin kolay ve sezgisel olmasını istiyorlar.

“Kullanıcı deneyimi” terimi 90’lardan beri kullanılmaktadır. Apple’da bilişsel bir bilim adamı olan Don Norman tarafından, Apple bugün olduğu gibi ev adı haline gelmeden önce icat edildi. Kullanıcıyı ürün tasarım sürecinin önüne yerleştiren kullanıcı merkezli tasarıma yoğun bir şekilde odaklandı. “Kullanıcı dostu” muhtemelen iyi bildiğiniz bir terim olsada, o zamanlar o kadar popüler değildi.

O halde, en baştan başlayalım: UX’deki “U” Nedir?

Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un yerinde bir şekilde ifade ettiği gibi, “Müşteri deneyimiyle başlamanız ve teknolojiye doğru geri dönmeniz gerekiyor – tersi değil.

Kullanıcı, ürünlerinizi yaşayacak, yiyecek ve soluyacak kişidir. Bir UX tasarımcısı olarak onlara eğlenceli ve faydalı bir deneyim yaşatmak sizin işiniz.

Ama önce, kim olduklarını bilmelisin. Bir kullanıcı kişiliği tasarlamak (ki bu, rolü daha çok arka uç ve veri tabanlı olan bir UX araştırmacısı tarafından yapılır), ideal bir kullanıcı bulmamıza ve mevcut çözümlerle arzularını, isteklerini ve kötü tecrübelerini incelememize olanak tanır.

Sonuç olarak: Onlar için iyi çalışan bir şey yapmak için kullanıcınızın kim olduğunu bilmelisiniz. UX kavramındaki “U” kullanıcılarımızdır.




UI Nedir?




UI (Kullanıcı Arayüzü) tasarımı, dijital bir ürünün estetiğini tasarlamaya yönelik kullanıcı merkezli yaklaşımdır. Özünde, bir web sitesinin veya uygulamanın kullanıcı arayüzünün görünümünü ve hissini yaratırlar. Arayüz, uygulamanın grafik düzenidir. Bu arayüzler sadece işlevsel olmamalı, aynı zamanda kullanımı kolay ve görsel olarak çekici olmalıdır.

UI tasarımcıları, kullanıcıların bir ürünle etkileşime girmesine izin veren görsel temas noktalarına odaklanır. Bu tipografi, renk paletleri, düğmeler, animasyon ve diğer görüntüleri içerebilir. Bir uygulamada yapabileceğiniz her şeyi düşünün; silmek için kaydırın, yenilemek için aşağı çekin, metin girin, vb. Uygulamayla etkileşime girmenizi sağlayan tüm bu görsel öğeler veya animasyonlar tasarlanmalıdır. Kullanıcı arayüzü ve grafik tasarım arasında pek çok benzerlik var, ancak bunlar aynı şey değil.




UX ve UI arasındaki fark nedir?

UX ve UI tasarımı genellikle birbirinin yerine kullanılır (ki bu yanlıştır), ancak bunlar iki farklı kariyer yoludur. Hem UX hem de UI tasarımı son kullanıcıya odaklanırken, ikisi arasında bazı temel farklılıklar vardır. Web Geliştiricisi Dain Miller tarafından en iyi şekilde özetlenebilir, “Kullanıcı arayüzü eyer, üzengi ve dizginlerdir. UX, ata binebildiğiniz hissidir.

Biraz daha yakından bakalım.
Binicilik örneği, yine UX ve UI’nin rollerini mükemmel bir şekilde açıklamaktadır. Ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdırlar, ancak iki ayrı role sahiptirler. Her biri, kullanıcının son ata binme deneyimine katkıda bulunur. Her biri hedef kullanıcısını ve elde etmeye çalıştığı sonucu bilmelidir.

Ancak, UX tasarımı daha çok kullanıcının yolculuğuna ve problemini çözmeye odaklanır. Bu durumda, her şey ata binmenin heyecanıyla ilgili. Öte yandan, kullanıcı arayüzü bir ürünün somut öğelerine odaklanır - görevi tamamlamak için yüzeylerinin nasıl göründüğü ve çalıştığı (eyer, vb.).

Bir UX tasarımcısı tipik olarak tasarım sürecinin kavramsal yönleriyle ilgilenir ve kullanıcıya ve ürünle yolculuğuna odaklanır. Kullanıcı kişilikleri, kullanıcı yolculukları oluşturur, araştırma yapar, fikir üretir, prototip oluşturur ve test ederler. Fikirleri hayata geçirirler.
Öte yandan UI, ürünün görsel ve teknik unsurlarına odaklanır.

Tasarımcılar, kullanıcıların ürünlerle etkileşime girmesi için bir dizi temas noktası oluşturur. Kullanıcıların görevlerini kolay ve görsel olarak hoş bir şekilde tamamlamalarını sağlarlar.

Başka bir deyişle, faydalı yumuşak becerilerin yanı sıra tel çerçeve oluşturma, prototip oluşturma ve erişilebilirlik gibi bazı paylaşılan iş sorumlulukları vardır.

UX, bir kişinin bir ürün veya hizmetle başından sonuna kadar sahip olduğu tüm deneyimleri kapsar. UI tasarımı, insanların bir ürün veya hizmetle etkileşime girdiği bireysel araçlara özgüdür.




UX/UI tasarımcısı nedir?

İki ayrı rol ise, neden UX/UI tasarımcıları için iş ilanları var? Bazen bunlar iki ayrı alan olarak kabul edilir -araştırma ve fikir üretmeye odaklanan UX ve estetik ve markalaşmaya odaklanan UI- ancak her ikisi de ürün tasarımında gereklidir.

UX ve UI tasarımcıları birlikte çalışır ve bazı şirketler her iki rolü de tamamlamak için bir kişiyi işe alabilir. Bu, sektöre ve şirket yapısına bağlıdır, ancak aşağıda açıklandığı gibi bunun iyi bir nedeni olabilir. Ek olarak, UX tasarımcılarının UI’yi anlaması ve bunun tersi de zorunludur.

Bu amaçla, arayüz tasarımı anlayışına sahip UX tasarımcıları ve kullanıcı dostu tasarım bilgisine sahip UI tasarımcıları bilgilerini işlerine entegre edebilirler. Bu, daha iyi fikirlere, şirket zamanının daha verimli kullanılmasına ve nihayetinde daha pazarlanabilir bir işe alıma yol açar.

Artık birçok şirket, birleşik bir rol olarak UX/UI tasarımcısı olan pozisyonları işe alıyor, çünkü bir kişinin en iyi dijital ürünü yaratmak için denklemin her iki tarafını da anlaması önemlidir. Ayrıca, bir şirket bir kişinin - bir UX/UI tasarımcısının - tüm oluşturma süreci boyunca dijital ürüne rehberlik etmesini isteyebilir ve bu kişi, fikir aşamasından itibaren ürünle ilgilendikleri için kullanıcı için gerçek bir savunucu görevi görebilir.


UX/UI iyi bir kariyer mi?

Kısacası, evet.

UX/UI, hem teknik hem de yaratıcı bir düşünürseniz, girmek için iyi bir kariyer alanıdır. Ayrıca günlük olarak kullandıkları ürünleri geliştirirken insanlara da yardımcı oluyorsunuz!

Ancak UX/UI tasarımına girmenin tek nedeni bunlar değil. İşte UX/UI’nin iyi bir kariyer olmasının en önemli nedenlerinden bazıları:

Talep var: UX/UI tasarımcıları yüksek talep görüyor ve iş görünümü iyi. Bu, özellikle web siteleri ve uygulamalar için geçerlidir. İnsanlar bunları nasıl kullanacaklarını bulamazlarsa, bu, işletmeyi olumsuz etkileyebilir.

Maaş: Alan, büyüme fırsatlarıyla birlikte iyi bir başlangıç maaşı sunar.

Teknik beceriler: Arzu ve motivasyonu olan herkes, UX/UI tasarımcılarının kariyerlerinde başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu teknik becerileri öğrenebilir.

Yumuşak beceriler: İletişim , işbirliği ve esneklik gibi beceriler, zor beceriler kadar önemlidir. Bu, bu becerileri ve ön bilgileri masaya yatıran kariyer değiştirenler için harika bir haber.

Empati: Alan, başkalarına yardım etmek ve günlük görevlerde sorunları çözmekle ilgilidir. Fark yaratmanıza izin veren bir kariyer arıyorsanız, bunu UX/UI tasarımı ile yapabilirsiniz.


___________________________________________
Veni Vidi Vici
       
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 24 Mart 2022 19:36:57 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Turkuaz

Teğmen

22 Mart 2022
3 Mesaj




Aktiflik
Seviye
Deneyim



Eline emeğine sağlık Üstadım.Beğen Butonu aradım yok galiba


___________________________________________
Hızır,idi
Yunus,idi
Hızır kim Yunus kim,Bilemez Olduk!!!
       
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 24 Mart 2022 21:55:37 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Balerion
Balerion the Black Dread

Albay

İstanbul
26 Ocak 2022
78 Mesaj

Durum: Öğreniyor


Aktiflik
Seviye
Deneyim



Ellerine sağlık kral


___________________________________________
Elimizden Geldikçe, Dilimiz Döndükçe.
       
  Yeni Üyeler TIM ,    
 
 
Git:
  Arkadaşına yolla

Sayfa Yüklenme Süresi: 0.1773


 

İçerik Yöneticisi : AKTIF / Veriler Aktarıldı...
IP Adresiniz : 172.70.130.88 Güvenlik Nedeniyle Kayıt Altındadır.



Uzun yoldan geldik, uzun yola devam...

   


Reklam vermek için tıklayın

Forum Kuralları | Üye Olmak İçin | CyberAkademi | Operasyonel TİM'ler
CYBERAKADEMI ~ 2021