Hoşgeldin Sivil

.
Forum Yöneticisi: Administrator | Bu Bölümde Yetkili Tüm Yöneticiler? | Bu konuyu okuyanlar?

 Forum Ana Sayfa
   Networking

   
 Kurallar    Aktif Konular    PM    Kayıt Ol     Giriş Yap  
» EIGRP Protokolü
 Konu Kalitesi %2.5
Oy Ver   
 
Gönderilme Tarihi: 30 Mart 2022 13:10:48 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Altay

Albay

Bilinmeyen
16 Ocak 2022
194 Mesaj

Durum: Sabırlı


Aktiflik
Seviye
Deneyim





EIGRP Enhanced Interior Gateway Routing Protocol - Gelişmiş İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü


“Enhanced Interior Gateway Routing Protocol” yani EIGRP Protokolü, “Gelişmiş İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü” olarak karşımıza çıkmaktadır. EIGRP Protokolü günümüzde en popüler yönlendirme protokollerinden biridir. Protokol Cisco tarafından geliştirilmiştir, EIGRP IGRP Protokolünün (Interior Gateway Routing Protocol) geliştirilmiş halidir. Bahsediyor olduğumuz protokol IGRP’ye birçok yeni teknoloji ve özellik eklenmiştir. EIGRP genişletilmiş IGRP olarak da adlandırılmaktadır.

IGRP protokolünün yetersiz kalmaya başlamasıyla geliştirilmiştir, birçok yönden IGRP protokolüne benzemektedir.

Geliştirilmiş özellikleri sayesinde Cisco cihazların oluşturduğu ağlarda tercih edilen bir protokoldür. Bu protokol aynı anda “Uzaklık Vektörü” ve “Hat Durumu” protokollerinin özelliklerine sahip olduğu için ”Hybrid” olarak da adlandırılmaktadır.

EIGRP hibrit bir routing protokolüdür. Hem “distance vector” hemde “link-state” protokol özelliklerine sahiptir. Örnek verecek olursak EIGRP Link-state paketleri göndermez, bunun yerine ağlar ve yayınlayan yönlendiricilerin perspektifinden onlara erişimin maliyeti hakkında bilgileri içeren “distance-vector” güncellemesi gönderir. EIGRP komşular arasında yönlendirme tablolarını senkronize eder ve sonrasında topolojide bir değişiklik olduğunda, değişiklikleri içeren bilgileri güncellemektedir. Bu özellik EIGRP’nin büyük ağlarda kullanılmasını mümkün kılmaktadır aynı zamanda.





Gelişmiş İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü’nün belirgin özelliklerinden birisi “IP, IPX, Apple Talk ve IPv6” gibi farklı ağ katmanı protokollerine yönlendirme desteği vermesidir. EIGRP “Protocol-dependent” modüller (PDM) kullanarak, farklı ağ katmanı protokollerini destekler. Aynı zamanda EIGRP PDM’i belirli bir protokole uygulanan routing bilgisini içeren aynı tablolar oluşturmaktadır.


EIGRP’de olabilecek en büyük "hop count" yani paketin ulastigi yönlendirici sayisi değeri 224’dir. EIGRP metrik hesaplarken IGRP gibi hat gecikmesi, bant genişliği, güvenilirlik ve yük durumunu metrik olarak kullanır. Buna ek olarak MD5 kripto algoritması kullanılarak yönlendiriciler arasında şifreli kimlik doğrulama ile güvenlik artırılabilir.


Protokolün getirdiği en önemli avantajlardan birisi ise, alternatif yollar arasında yüksek bir geçiş hızı sunmasıdır. EIGRP protokol algoritması olarak DUAL algoritmasını kullanılmaktadır. Bu algoritmayla yönlendirme hesaplanır ve bir problem oluşması durumunda önceden hesaplanmış yedek yönlendirmeye geçer. Diğer yönlendirme protokollerinde böyle bir özellik söz konusu değildir. Bu özellik sayesinde EIGRP’ye büyük bir hız kazandırılmaktadır.

EIGRP’de komşu yönlendiricilere bütün ağ bilgileri gönderilmez. Hello paketleri sayesinde komşu yönlendiricinin durumu hakkında bilgi sahibi olunur. Kendisine "Hello" paketi gelen yönlendirici cevap olarak "unicast" (başbaşa) olarak "acknowledgement" (alındı) adı verilen paketi gönderir ve buna bağlı olarak yönlendirme tablosu güncellenir. “Bu işlemler gerçekleştirilirken Cisco tarafında geliştirilmiş RTP yani Güvenilir Taşıma Protokolü kullanılır.”

Ağ topolojisinde herhangi bir değişiklik yapılınca Query-Sorgu adı verilen güncelleme paketlerini kullanarak RTP protokolü sayesinde yeni eklenen yönlendirici hızlı bir biçimde yönlendirme tablosunu oluşturabilir.



Temel Özellikler


* EIGRP, yönlendiricilerin güncelleme paketleri gönderirken TCP’ye benzeyen RTP isimli güvenli bir protokol kullanır.
* Sadece rota bilgilerinde değişiklik olduğunda veya rota değişikliğinden sadece etkilenen yönlendiricilere güncelleme gönderir.
* DUAL sayesinde yedek rotalar tuttuğu için rota değişikliklerine çok çabuk uyum sağlar.
* Özetleme ve ardışık olmayan ağları destekler.
* Protokol bağımsız modüller yardımıyla, IPv4 ve IPv6’yı destekler.






Kaynaklar


K1

K2

K3





___________________________________________
Kamların Gecesi
       
     
 
 
Git:
  Arkadaşına yolla

Sayfa Yüklenme Süresi: 0.0978


 

İçerik Yöneticisi : AKTIF / Veriler Aktarıldı...
IP Adresiniz : 44.211.34.178 Güvenlik Nedeniyle Kayıt Altındadır.



Uzun yoldan geldik, uzun yola devam...

   


Reklam vermek için tıklayın

Forum Kuralları | Üye Olmak İçin | CyberAkademi | Operasyonel TİM'ler
CYBERAKADEMI ~ 2021