OSPF - İlk Açık Yöne Öncelik -Open Shortest Path First ProtokolüOSPF Protokolü, “Open Shortest Path First” yani Türkçesi ile
“İlk Açık Yöne Öncelik” protokolü olarak karşımıza çıkmaktadır. OSPF Açık standart bir bağlantı durumu yönlendirme protokolüdür.
OSPF, RIP -
“Yönlendirme Bilgisi” Protokolünde (Routing Information Protocol) bulunan bir takım problemleri/eksik yönleri geliştirmek ve düzeltmek için IETF “Internet Engineering Task Force” (İnternet Mühendisliği Görev Gücü) tarafından geliştirilmiş bir protokoldür. OSPF “Link State” - Hat Durumu protokolü olarak tasarlanmıştır aynı zamanda. Link State yönlendirme protokolleri, topolojinin tamamını görebilmektedir, bunun yanı sıra ağ değişikliklerinde “Triggered Update” yani Tetiklenmiş Güncelleme göndermektedir. Ek olarak hedefe gidilecek en kısa yolu seçer ve her 10 saniyede bir, küçük “hello” paketleri göndererek bağlantının ayakta kalması sağlanır. Bu şekilde cihazlar arası bilgi paylaşımı yaparak tablo bilgileri gibi verileride birbirleriyle paylaşırlar.
Temel ÖzelliklerOSPF protokolünü diğer protokollerden ayıran en önemli özelliği hat durumu yani yukarıda da belirttiğimiz üzere Link State protokolü olmasıdır. Bu sayede yol bilgisini hızlı bir şekilde öğrenme, büyük ve karmaşık ağlarda daha iyi çalışabilme ve güvenilirlik konularında oldukça başarılıdır diyebiliriz.
- Yönetimsel Mesafe yani Administrative Distance - AD değeri 110’dur. RIP den daha düşük bir AD değeri vardır.
- Sınıfsız “Classless” yönlendirmeye sahiptir, yani ağ adresi ile birlikte alt ağ maskesini de güncellemelerde göndermektedir.
- Ağ üzerine alınan yükün sunucular üzerinde eşit olarak paylaştırılmasını yani “Yük Dağılımı” nı sağlar. Böylelikle performans kazancı sağlamaktadır.
- “VLSM” ve “Supernetting” desteklediği için daha etkili adresleme yapar.
- MD5 kimlik doğrulamasını desteklediği için güvenilirdir. Bu sayede yönlendiriciler birbirlerine gönderdikleri güncellemeleri şifreleyebilirler.
- Bunların yanı sıra Alan (Area) değeri önemlidir. Geniş ağlarda alanlara ayırarak yönlendirme tablosunun büyüklüğü ve ağın karmaşıklığı azaltılabilir.
OSPF gidilecek yolların hesaplamasını yaparak, en iyi/kısa yolu belirlemek için SPF algoritmasını kullanır. SPF algoritması cihazlar arası en kısa yolu hesaplayan tablo algoritmasıdır.
OSPF’nin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Kısaca bunlardan bahsedecek olursak; Ospf: verimli ve performanslıdır. Düşük maliyetlidir. Yol bilgisi daha hızlı öğrenilmektedir ve Büyük ağları destekler. Dezavantajı ise: Karmaşık bir yapıya sahip olmasıdır. Yapılandırılıp yönetilmesi zordur.
Nasıl Çalışır?OSPF kullanan bir yönlendirici, aralarında ileri ve geri belirli yönlendirme bilgileri gönderir. Tüm yönlendirme tablosunu hiçbir zaman göndermezler, bunun yerine iletimleri gerçekleştirmek için yalnızca gerekli yönlendirme bilgilerini gönderimektedirler.
OSPF, ağda herhangi bir değişiklik olduğu zaman güncelleme paketi üretmektedir. Bir bağlantının durumu değiştiğinde, bunu tespit eden yönlendirici, LSA yani “Hat Durumu İlanı” denilen paketi yayınlar. LSA paketi, bütün komşulara iletilir. Her yönlendirici cihaz Hat Durumu İlanı’nın bir kopyasını alır, LSDB’yi “Hat Durumu Veritabanı” günceller ve LSA’yı komşu yönlendiricilere iletir. Gönderilen bu Hat durumu LSA sayesinde bütün ağ (network), ağdaki değişikliği algılayıp bunu yeni topolojiye yansıtır. LSDB “Link-State Database”, hedef ağa giden en iyi yolu hesaplamak için kullanılmaktadır.
OSPF İletişimindeki PaketlerOSPF İletişimi kurulurken 5 çeşit paket bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;1-) Hello Paketi: Komşularını tespit ederek bilgilerini alan pakettir.
2-) Database Description: Yönlendiriciler arası veritabanını senkronize etmektedir.
3-) Link-State Request: Yönlendiricilerden Hat Durumu Llink-State kaydını ister.
4-) Link-State Update: Bağlantı ile ilgili güncelleme yapar.
5-) Link-State Acknowledgment: Son olarak Link-State Acknowledgment ise diğer paket bilgilerini içermektedir.
Bunların yanı sıra OSPF de bulunan tablolar hakkında da kısaca bahsedelim ve konumuzu tamamlayalım.
OSPF Protokolünde 3 çeşit tablo bulunmaktadır. Bunlar;
* Komşuluk * Topoloji ve * Yönlendirme Tablosu olarak karşımıza çıkmaktadır.
- İlk tablomuzda (Komşuluk) yönlendiricinin komşularının listesi tutulmaktadır. Topoloji ise LSDB olarak da bilinmektedir. Ağ içerisindeki bütün yönlendiriciler ve onların bağlantıları tutulmaktadır. Son olarak Yönlendirme tablosunda ise; Hedef ağlara giden en kısa yolların bilgisi bu tabloda tutulur. Yönlendirme veritabanı olarak da adlandırılmaktadır.
KaynaklarK1K2K3