Hoşgeldin Sivil

.
Forum Yöneticisi: Administrator | Bu Bölümde Yetkili Tüm Yöneticiler? | Bu konuyu okuyanlar?

 Forum Ana Sayfa
   Networking

   
 Kurallar    Aktif Konular    PM    Kayıt Ol     Giriş Yap  
» Alanlarına Göre Network Çeşitleri
 Konu Kalitesi %7.5
Oy Ver   
 
Gönderilme Tarihi: 27 Mart 2022 16:26:11 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Altay

Albay

Bilinmeyen
16 Ocak 2022
194 Mesaj

Durum: Sabırlı


Aktiflik
Seviye
Deneyim



Alanlarına Göre Ağ Çeşitleri


Merhabalar;
Bu konuda ağ-network çeşitlerinden; “LAN, WLAN, WAN, MAN, VLAN” kısaca yüzeysel bir şekilde anlatılacaktır.


1-) Local Area Network (LAN) Nedir?

Local Area Network yani kısaca LAN: “Yerel Alan Ağı” anlamına gelmektedir. LAN, belirli bir konumda bulunan bir grup bilgisayar ve cihazların oluşturduğu ağdır. Başka bir tanım ile açıklayacak olursak LAN, aynı yapıya sahip sınırlı bir alan içerisindeki birbirine bağlı bilgisayarların yapısına verilen addır. Şeklinde ifade edebiliriz. Örnek verelim evlerimizde LAN sıklıkla olabiliyor. Yani Bilgisayarlar, tabletler, akıllı TV’ler vb. cihazlarınıza Wi-Fi üzerinden bağlanıyorsanız, bu bağlı cihazlar yerel ağınızın yani LAN’ın bir parçasıdır. Ek olarak belirtelim yalnızca yetkilendirdiğiniz cihazlar yerel ağınıza erişebilir.

Bu örneklerin yanı sıra internet kafeleride örnek olarak gösterebiliriz. İnternet kafeler LAN’ı en iyi şekilde tanımlar. LAN’larda temel amaç ise “aynı yapı içerisinde kullanılan
bilgisayarların kendi donanımlarını paylaşmasını ve ortak çalışma ortamını sağlayarak zamandan tasarruf edilmesi sağlayarak bilginin hızlı bir şekilde elde edilmesini hedefler.”



İki Tür Yerel Ağ vardır. Bunlar;

A) İstemci / Sunucu LAN
B) Eşler Arası LAN,
kısaca bu kavramları da açıklayacak olursak;


A) İstemci - Sunucu Ağları: Bu yerel ağlar merkezi bir sunucuya bağlı birkaç aygıttan oluşan ağdır. Sunucu dosya depolama, yazıcı erişimi ve ağ trafiğini yönetebilir. İstemci kişisel bir bilgisayar, tablet veya uygulamaları çalıştıran diğer cihazlar olabilir. Aynı zamanda istemciler sunucuya kablolarla veya kablosuz bağlantı üzerinden bağlanabilir.

B) Eşler Arası Yerel Ağ: Bu ağların ise merkezi bir sunucusu yoktur ve istemci / sunucu ağı gibi ağır iş yüklerini kaldıramaz. Eşler arası yerel ağda, her kişisel bilgisayar ve aygıt ağı çalıştırırken eşit olarak paylaşır. Aygıtlar, yönlendiriciye kablolu veya kablosuz bağlantı aracılığıyla kaynakları ve verileri paylaşır.





2-) Wireless Local Area Network / WLAN

”Kablosuz Yerel Alan Ağı” olarak adlandırılan WLAN, bir veya daha fazla cihaza yüksek radyo frekansı dalgaları yardımıyla ulaştırılan erişim noktası veya internet ağıdır. WLAN bağlantısı, kullanıcılara ev veya küçük ofis gibi alanlarda kablosuz ağ bağlantısı imkanı sunmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz standart yerel alan ağının yani LAN’ın kablosuz özellikte olanı WLAN olarak tanımlanır. Wireless LAN standartları IEEE 802.11x ile belirlenmiştir. WLAN, ad-hoc ve infrastructure altyapı olmak üzere 2 şekilde oluşturulabilir.

WLAN oluşturmak için 2 temel cihaza ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar;

* Access Point-Kablosuz Dağıtıcı ve Kablosuz Alıcı Cihazdır.


Kablosuz Yerel Alan Ağı Aygıtları Nelerdir?

Herhangi bir Kablosuz Yerel Alan Ağı bağlantısına sadece birkaç cihaz dahil olabileceği gibi aynı zamandan aynı anda yüzlerce cihazda dahil edilebilir. Bu sistem ile çok sayıda cihazın ağa katılmasının zorunlu olduğu durumlarda kullanıcılar bir avantaj sağlamaktadır.

WLAN bağlantısına birçok cihaz bağlanabilir. Genellikle bağlanan cihazları;

- Mobil cihazlar
- Laptop veya tablet bilgisayarlar
- İnternet ses sistemleri
- Oyun konsolları
- Otomobiller
ve İnternet bağlantısına ihtiyaç duyan akıllı teknolojik aletler Olarak sıralayabiliriz.





3-) WAN - Wide Area Network


WAN, açılımı olan Wide Area Network, Türkçemizde “Geniş Alan Ağı” demektir. Birden fazla cihazın karşılıklı olarak iletişim kurmasını sağlamaya yardımcı olan büyük ağ yapılarıdır diyebiliriz. En önemli ve herkesce kullanılan geniş alan ağı İnternettir. WAN’lar çoğunlukla internete bağlıdır veya özel amaçlar için şirketler tarafından hizmet sağlayıcıları aracılığıyla elde edilmektedir.
Başka bir tanımla açıklayacak olursak farklı yerlerde oluşturulan yerel ağlarında birbirine bağlanmasıyla meydana gelen büyük ve geniş ağlara da WAN yani Geniş Alan Ağı adı verilir.
Bu nedenle WAN’lar, LAN’lara göre çok daha geniş bir alanı kapsar. Geniş alandan kastımız, şehirleri ve ülkeleri örnek verebiliriz. Ancak ek olarak belirtelim bu LAN’ları birleştirebilmek için, link antenleri, geçitler, uydu bağlantıları vb. gibi çeşitli özel aletler gereklidir.

Geniş Alan Ağı Bağlantısının Faydaları Nelerdir?

WAN bağlantılarının belli başlı birçok avantajı faydaları vardır. Bunlardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

* Daha az maliyetli olması,
* Verimliliği arttırması,
* Esnek ve erişebilir olması,
* Bant genişliğinin geliştirilebilir olması,
* Artan ağ trafiğinin yönetilebilmesi






4-) MAN | Metropolian Area Network


“Yerleşke Ağ Bağlantısı” anlamına gelen MAN,
Bünyesinde birden çok LAN sistemi barındıran, coğrafi ölçekte LAN ve WAN arasında büyüklüğe sahip bir ağ sistemidir. LAN’ları birbirine bağlayarak Wide Area hizmetini LAN’a ulaştırır. Tek bir kuruma veya kuruluşa ait olabildiği gibi kamuya açık bir hizmet şeklinde de olabilir. Gigabit, 10 Gigabit veya kablosuz teknolojileri kullanabilir. Bir şehri tamamen kaplayacak büyüklüğe ulaşabilir.


Bu ağlar genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. Bir MAN, genellikle fiber optik bağlantılar gibi yüksek kapasiteli backbone teknolojisini kullanarak
LAN’lar arasında bağlantı kurar, internet ve WAN için bağlantı hizmetleri sağlar. MAN bütün şehir binalarının çoğu bloklarına kadar LAN’dan daha geniş bir coğrafi alan için optimize edilmiştir. MAN da orta-yüksek veri oranları iletişim kanalları bağlı olabilir. Bir MAN tek bir kuruluş tarafından işletilebilir ama çoğunlukla birçok kişi ve kuruluşlar tarafından kullanılacaktır. MAN’lar aynı zamanda kamu hizmet kuruluşları olarak işletilebilir ve bu kuruluşlar tarafından sahip olunabilir. Çoğunluk olarak genellikle yerel ağların ağlar arası iletişimi için araç sağlamaktadır diyebiliriz.





5-) VLAN - Virtual Local Area Network


“Sanal Yerel Alan Ağı” olarak karşımıza çıkan VLAN, bir yerel alan ağı yani LAN üzerindeki ağ kullanıcılarının ve kaynakların mantıksal olarak gruplandırılması ve switch üzerinde portlara atanmasıyla yapılır. VLAN kullanılmasıyla her VLAN sadece kendi broadcastini alacağından, broadcast trafiği azaltılarak bant genişliği artırılmış olur. VLAN tanımlamaları, bulunulan yere, bölüme, kişilere ya da hatta kullanılan uygulamaya ya da protokole göre tanımlanabilir. Bu ağ OSI’nin 2. Katmanında çalışmaktadır.

VLAN kullanılarak ağı segmentlere ayırmak kullanıcıları daha kolay yönetmeye, erişim izinleri (access-list) daha kolay yapılandırıp uygulanmasına ve olası ağ sorunlarının saptanıp çözüme kavuşturulmasında bize kolaylık sağlar.
VLAN kullanılan bir ağda, VLAN’da bulunan kullanıcılar sadece birbirleriyle iletişim kurabilirler, farklı bir VLAN’daki kullanıcılarla iletişim kuramazlar.

2 Çeşit VLAN bulunmaktadır. Bunlar;

1) Statik VLAN’lar
2) Dinamik VLAN’lar.
Bu iki kavramları da kısaca açıklayalım.


1) Statik VLAN: Ağ yöneticisi tarafından tanımlanarak, switch portları üzerine atanır. Switch’in portu yönetici tarafından tekrar değiştirilmediği sürece o VLAN’a aittir. Bu yöntem ile network yönetimi ve izlemesi kolaylaşır.

2) Dinamik VLAN: Dinamik VLAN’da switch portuna bağlı cihazın VLAN’ını tanır ve o portunu tanıdığı VLAN’a otomatik olarak atar. Network yönetim programları ile donanım adresi yani MAC, protokol, ya da hatta uygulama bazında dinamik VLAN tanımlaması yaptırılabilir.


VLAN Türleri Nelerdir?


Kısaca VLAN türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.


* Data VLAN
* Default VLAN
* Native VLAN
* Management VLAN
* Voice VLAN






Kaynaklar


1 2 3 4 5 6 7 8 9


___________________________________________
Kamların Gecesi
       
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 27 Mart 2022 16:38:57 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Old School

Teğmen

02 Mart 2022
22 Mesaj




Aktiflik
Seviye
Deneyim



@_BÖRÜ_;

Eline sağlık kardeşim ağ çeşitlerini anlatmıssın beğendim.

Bu ağ çeşitlerinin olası loop yani kısır döngülere karşı aldıkları önemleri ve local bağlantılarda pclere internet erişimi sağlamak için kullanılan bağlantı türleri (taktikerini yani çapraz,kelebek bağlantı vb... ) anlatabilirsen süper olur.

İyi çalışmalar dilerim.


___________________________________________
Yapacağın her şey senin mirasındır...


Relativo Hornet
       
     
 
 
Git:
  Arkadaşına yolla

Sayfa Yüklenme Süresi: 0.065


 

İçerik Yöneticisi : AKTIF / Veriler Aktarıldı...
IP Adresiniz : 172.71.255.109 Güvenlik Nedeniyle Kayıt Altındadır.



Uzun yoldan geldik, uzun yola devam...

   


Reklam vermek için tıklayın

Forum Kuralları | Üye Olmak İçin | CyberAkademi | Operasyonel TİM'ler
CYBERAKADEMI ~ 2021