Hoşgeldin Sivil

.
Forum Yöneticisi: Administrator | Bu Bölümde Yetkili Tüm Yöneticiler? | Bu konuyu okuyanlar?

 Forum Ana Sayfa
   Bilim ve Teknoloji

   
 Kurallar    Aktif Konular    PM    Kayıt Ol     Giriş Yap  
» Web 3.0 Teknolojisi ve Coinleri
Oy Ver   
 
Gönderilme Tarihi: 03 Mart 2022 08:49:55 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

Altay

Albay

Bilinmeyen
16 Ocak 2022
188 Mesaj

Durum: Sabırlı


Aktiflik
Seviye
Deneyim



WEB 3.0 Teknolojisi Nedir? Gelecek Vaad Eden Coinleri Hangileridir?


Bu konumuzda Semantik Web yani Web 3.0 Teknolojisinden ve bu teknolojinin önemli Coinlerinden bahsedeceğiz.


İlk olarak Web 3.0 Teknolojisi Nedir? Bahsedelim.


Web 3.0 Semantik ve Yapay Zekalı Web olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji henüz tamamen hayatımıza girmemiş olsa bile varlığını bizlere hissettiriyor. Web 3.0: Büyük oranda makine öğrenimi ve yapay zeka üzerine dayanan yeni nesil bir internet teknolojisidir. Henüz ne zaman ortaya çıktığını bilmediğimiz bu teknolojinin amacı ise:

Verilerin makine temelli şekilde değerlendirilmesi üzerine odaklanarak daha açık, bağlantılı ve daha zeki web siteleri ve uygulamaları yaratmaktır.
Aynı zamanda,
Belirli tekniklerin (yapay zeka ve makine öğrenimi) kullanılmasıyla birlikte kullanıcılara hitap ediyor olduğu ve kişileştirilmiş bilgileri bizlere çok daha hızlı bir şekilde sunmayı amaçlıyor.


Bu bahsediyor olduğumuz Semantik Web teknolojisini “www” (World Wide Web) yaratıcısı olan “Tim Berners-Lee” aslında bu fikrini yaklaşık 20 yıl önce (1999) bizlere açıklamıştı. Tim açıklamalarında,

Web’in Web üzerindeki tüm veriyi (yani içerik, bağlantılar ve bilgisayarlarla insanlar arasındaki işlemleri vb.) analiz edebilme becerisine sahip olmasını hayal ediyorum. Bunu mümkün kılacak bir "Semantik Web" henüz yaratılmadı fakat yaratıldığında alım satımda, bürokraside ve günlük hayatlarımızda sürekli kullanılan mekanizmalar makinelerin birbirleriyle konuşmaları aracılığıyla idare edilecek.

Web 3.0’da çok büyük miktarda bilgi web siteleri ve uygulamaları tarafından kullanılabilir olacak ve bu bilgiyi bireysel kullanıcıya anlamlı gelecek şekilde anlayabilecek ve kullanabilecekler. Şeklinde ifadelerine yer vermişti.





Bu teknoloji yukarıda da bahsettiğimiz üzere henüz tamamen hayatımıza girmiş değil. Web 3.0 Teknolojisinin yanı sıra Web 1.0, Web 4.0 ve hali hazırda şu anda kullanıyor olduğumuz internet teknolojisi Web 2.0 teknolojilerdende kısaca bahsetmemin yararlı olacağını düşünüyorum.


Web 1.0 Teknolojisi: İnternetin ilk ve aynı zamanda ilkel çağıdır diyebiliriz. Bu, kullanıcıların interneti gözlemlediği ve sadece verilen bilgili aldığı, Statik Web sayfalarından oluşan dönemdir.
Burada tek yönlü yani azlıktan çokluğa giden bir bilgi akışı ve “Statik”, “kalıcı içerik” ve “az değişiklik” söz konusudur.



Web 2.0 Teknolojisi: Günümüzde hali hazırda aktif olarak kullanıyor olduğumuz bu dönem ise,
Web’in popüler hala geldiği dönemdir diyebiliriz. Burada kullanıcılar sadece bilgiyi almakla kalmayarak içerik üretecek bir statüye geliyor. Gerekli uygulamalarla iletişimin kolaylaştığı bu dönemde sizinde yaşıyor olduğunuz üzere bilgiye erişimin, paylaşabilmenin, sosyal medya’nın ön plana çıktığı, sayısız bilginin olduğu dönemdir.



Web 4.0 Teknolojisi: Yukarıda kısaca Web 1.0 ve 2.0 Teknolojilerinden bahsettik. Birde hali hazırda konumuzda bahsediyor olduğumuz Web 3.0’ın da geleceği olan Web 4.0 Teknolojisinden bahsedelim.

Bu teknoloji ise artık insan hayatının her noktasına hakim olmuş bir Web ortamıdır. İnternet tabanlı bilişim yani Bulut Bilişim gibi uygulamaların öne çıktığı, işletim sistemlerinden bütün uygulamalara kadar her şeyin fiziksel ortamdan uzaklaşarak sanal ağlar üzerine kurulu olduğu dönemdir.
Burada bilgiyle uğraşmak çok sıradan hale gelecektir. Çünkü:
Etrafımızı Web ortamına bağlı yeni ve çok farklı teknolojik cihazlar ve sistemler saracak.





Gelecek Vaad Eden Coinleri Nelerdir?


Buraya kadar web teknolojilerinden bahsettik. Konumuzun devamında ise gelecek vaad eden coinleri’ne göz atıp makalemizi tamamlayacağız.

Web 3.0 Teknolojisinin Gelecek Vaad Eden Coinleri ise: LINK, FIL, THETA, GRT, HNT gibi coinleri sıralayabiliriz. Gelin bunlardan kısaca bahsedelim.
NOT: Liste Messari’nin Web3.0 etiketine göre hazırlanmıştır. Bakınız






Chainlink (LINK) Coin: LINK Ethereum üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir blok zinciri oracle ağıdır.
BlockChain yani Blok Zinciri’nin büyük eksikliklerinden biri de dış veri iletişiminin kısıtlı olmasıdır. Bu soruna alternatif olan sözleşmeler ise bazen yetersiz kalabiliyor.
Bu nedenle LINK Coin; Blok Zincirinde “Dış Veri Problemini” çözmeyi amaçlayan bir “Oracle” projesidir.


- İlk Fiyat: 0,11 Dolar
- Şimdiki Fiyat: 15,30 Dolar



Filecoin: (FIN) Bu proje ise Cloudflare, Amazon Web Services vb. web servis sağlayıcılarına “merkezi olmayan bir alternatif” sunmayı amaçlamaktadır.

Projenin kurucuları ise: Yeterli sayıda insan tarafından kullanılabilirse eğer internette veri depolamanın en hızlı ve ucuz yolu olabileceğini iddia ediyor.
Bunlara ek olarak FIN merkezi bir otoriteye bağlı olmadığından dosyalar devletler veya diğer aktörler tarafından sansürlenemiyor.


- İlk Fiyat: 5 Dolar
- Şimdiki Fiyat: 21.01 Dolar



Theta Network: (THETA) Video akışı (stream) için tasarlanmış, blok zinciri destekli bir ağ olarak tanımlanabilir. Bu ağ,
Kullanıcıların bant genişliğini ve bilgi işlem kaynaklarını eşler arası (P2P) olarak paylaştığı merkezi olmayan bir ağ şeklinde çalışmaktadır. Aynı zamanda kendi yerel tokeni olan THETA ile katılımcılarına ağ içinde yönetim seçenekleri sunuyor olduğunu belirtelim.


- İlk Fiyat: 0,12 Dolar
- Şimdiki Fiyat: 3.28 Dolar



The Graph: (GRT) GRT projesi,
Ethereum gibi blok zinciri ağları için “veri sorgulama ve indeksleme” protokolüdür. Burada “subgraph” olarak adlandırılan açık API’ler oluşturup yayınlayabilirsiniz. Bunlar, uygulamaların blok zinciri verilerini almalarını sağlamaktadır.



- İlk Fiyat: 0,03 Dolar
- Şimdiki Fiyat: 0,374 Dolar



Helium: (HNT) Son olarak Helium ise Uzun menzilli kablosuz kapsama alanı oluşturan küresel, dağıtılmış bir Hotspot ağı olarak tanımlanıyor.

Helium blok zinciri tamamen fiziksel, merkezi olmayan kablosuz ağların oluşturulmasını teşvik etmek için oluşturulmuş bir blok zinciridir. Helium, ana hedefini Nesnelerin İnterneti iletişimini geleceğe hazırlamak olarak açıklıyor.


- İlk Fiyat: 0,27 Dolar
- Şimdiki Fiyat: 24.88 Dolar









Kaynaklar


Kaynak

Kaynak 2

Kaynak 3





___________________________________________
Kamların Gecesi
       
     
 
 
Gönderilme Tarihi: 03 Mart 2022 13:30:59 - Kayıtlı IP
  Mesajı İhbar Et!     

FIRTIN4

Teğmen

/home
02 Mart 2022
16 Mesaj

Durum: mount /hayat


Aktiflik
Seviye
Deneyim



Elinize sağlık, Son zamanlarda ilgimi çeken bir konu web3, söyledğiniz coinlere ek olarak NEAR ı da ekleyelim .

ayrıca şöyle bir alt bilgi daha vereyim.
Günümüzde kullandığımız domain name service(DNS) herhalde gelecekte böyle olacak

https://ens.domains/



___________________________________________
[B][COLOR=GREEN]Fikir işçisiyim **GNU**[/COLOR][/B]

[B][COLOR=GREEN]Ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir.[/COLOR][/B]
       
  Lojistik Destek ,    
 
 
Git:
  Arkadaşına yolla

Sayfa Yüklenme Süresi: 0.1915


 

İçerik Yöneticisi : AKTIF / Veriler Aktarıldı...
IP Adresiniz : 3.22.61.73 Güvenlik Nedeniyle Kayıt Altındadır.



Uzun yoldan geldik, uzun yola devam...

   


Reklam vermek için tıklayın

Forum Kuralları | Üye Olmak İçin | CyberAkademi | Operasyonel TİM'ler
CYBERAKADEMI ~ 2021